úterý, 04 červenec 2017 21:00

Pozvánka na MMČR Junior v motokrosu, Nová Paka, 8.7.2017

V sobotu, 8. července, pokračuje seriál juniorského MMČR v motokrosu „Lorenc - Logistic 2017“ na známé trati v Nové Pace. Závody juniorského šampionátu dlouhodobě ukazují, že je o náš juniorský mistrák zájem i mezi zahraničními piloty, a proto se dá i v Nové Pace očekávat kvalitní mezinárodní účast. Motokrosová trať se nachází v areálu Štikovská rokle, stejně jako ještě známější trať autokrosová, dráhy spolu v podstatě sousedí.

Pořádající Autoklub v AČR Nová Paka řešil začátkem tohoto týdne různé organizační problémy. Už to dokonce hrozilo tím, že se závod právě z organizačních důvodů nebude moci uskutečnit, neboť za sebou pořadatelé mají nedávný závod ME v autokrosu, do toho začal čas prázdnin a dovolených a nedostatek pořadatelského personálu by mohl ohrožovat bezpečnost závodu. Po dohodě se zástupcem VV Svazu motokrosu FMS Autoklubu ČR Václavem Vizingerem se nicméně nakonec řešení našlo a závod se uskuteční.

Juniorské jezdce podporuje celá řada českých motokrosových týmů a my se nyní můžeme dozvědět, koho v Nové Pace uvidíme, případně s jakými ambicemi.

Jedním z takových týmů je například Yamaha Čepelák RT, který má ve svých řadách lídra nejrychlejší třídy MX2 Junior. Dále už zkušený manažer Jirka Čepelák: „Aktuální lídr třídy MX2 Junior Dušan Drdaj byl na MMČR Senior v Opatově 5. a 7., celkově mu to dalo dokonce krásné 4. místo. Má aktuálně solidní formu a jednoznačně chceme v Nové Pace útočit na první příčku. Za tým bude dále startovat Tomáš Boček, kterému se ale momentálně po zranění tolik nedaří. Top formu má naopak Kristýna Vítková, která byla v Opatově nejrychlejší českou závodnicí, ale dva pády ji bohužel připravily o pódium. Závod v Nové Pace využije jako přípravu na MMČR třídy WMX.“

Početný zástup juniorských jezdců přiváží na závody Cermen Racing Team. Jeho manažer Víťa Marek nám prozradil: Trať v Nové Pace všichni naši junioři dobře znají, protože se zde jezdí závody naši SMSky. Velice kvalitní výkon očekáváme obzvlášť od Petra Grofa (MX2), pro kterého je to domácí trať a tak zde často trénuje. Paka se řadí mezi jeho oblíbené tratě. O velký bodový zisk se bude snažit i
Josef Novák (125 ccm), aby se udržel v TOP10 průběžného pořadí. I naši nejmladší - David Widerwill (zatím 1. místo v 50 ccm) a Víťa Marek (zatím 3. místo v 65 ccm) se budou muset vyvarovat chyb, neboť jejich soupeři jim jistě nenechají nic zadarmo a bodově jsou za nimi hned v závěsu.“

Hojné zastoupení má v MMČR Junior také Motosport Chýnov. Například na posledním závodě v Kaplici byla ve třídě 125ccm 2T hned čtvrtina jezdců v barvách tohoto týmu. Největší hvězdou je bezesporu Rakušan Rene Hofer, který patří při své letošní premiéře k předním jezdcům nabitého ME třídy 125ccm. „Po posledních dvou úspěšných závodech ME se tento víkend opět vracím do českého juniorského šampionátu. Trať v Nové Pace znám a líbí se mi. Věřím, že to budou povedené závody“, těší se loňský mistr světa a Evropy třídy 85ccm Rene Hofer. Dalším špičkovým jezdcem týmu je Rumun Mario Popovici, ten je však bohužel kvůli zlomenině klíční kosti mimo hru a unikne mu tak i finálový závod ME65ccm v Lokti. Ve třídě 85ccm bude chtít na pódiové umístění v Kaplici navázat Matyáš Chlum. Na startu se objeví celá řada dalších jezdců tohoto týmu.

Tým Motokrosová škola zastřešuje Radek Toman. Bude za něho startovat Martin Venhoda a Lukáš a Jakub Hedrlínovi. „Martin se pokusí dohnat bodové manko z kaplického závodu, Lukáš Hedrlín chce atakovat TOP5 ve třídě 65ccm“, dodává Radek Toman. Svého velkého favorita má i Starling Cross Team. Je jím letošní hvězda třídy 85ccm Jan Wagenknecht. „Do Nové Paky pojedeme poprvé s červenou tabulkou lídra šampionátu. Honza udělá vše pro to, aby si ji udržel. Do karet by nám mělo hrát i to, že trať v Nové Pace je pro nás téměř domácí,“ informuje manažer týmu Jan Špaček.

Dlouhodobě fungujícím klubem nejen na juniorské scéně je také Motosportklub Málkov. Jeho špičkový pilot ve třídě MX2 Junior Jakub Terešák má však aktuálně problémy s kotníkem a kolenem. Chce to nechat až do poslední chvíle v klidu a až těsně před závodem se rozhodne, zda pojede nebo ne. Dalším předním jezdcem týmu je Julius Mikula ve třídě 65ccm, který tuto třídu průběžně se solidním náskokem vede. Ve třídě 125ccm se na startu objeví Jan Klimo a Radim Kraus.

Za Orion Racing pojede ve třídě 125 2T Marek Rathouský - jeho mladší bratr Petr se zase ukáže v kubatuře 85 ccm. Po zranění ruky se již pilně připravoval na další juniorský podnik a chtěl by navázat na svoji úroveň ze začátku roku. Také má v plánu mistrovství světa juniorů koncem července - Estonsko i závody ADAC v Německu. Petr kvůli zranění přišel o důležité body, jak doma, tak v kvalifikačních bojích zóny ME, ale nedá se nic dělat. Ve zbytku sezony chce ještě dokázat, že ve své třídě patří mezi nejlepší“, informuje o svých svěřencích dlouholetý úspěšný manažer tohoto týmu Petr Kovář.

Mládeži se věnuje též Jarmil Zelenda. Za jeho tým AMK ZEJAX Motoklub Chrudim budou ve třídě 65ccm startovat Jiří Klejšmíd  a Tomáš Ptáček. „Jirka se pomalu dostává do formy a ukazuje svou vzestupnou výkonnost. Tomáš po zrychleném růstu se více připravuje na motocyklu kubatury 85ccm a přechod na 65ccm mu dělá problémy. Ve třídě 85ccm budeme držet palce nadějnému Danovi Mandysovi. Ve stopětadvacítkách je to Jirka Hendrych, který si po pádu v Kaplici zlomil palec na noze a musel mít nucený odpočinek. Věřím, že kluci pojedou v rámci svých možností a bude na nich vidět technická připravenost, na kterou se zaměřujeme při trénincích,“ poodkrývá informace ze zákulisí týmu Jarmil Zelenda. Lídr třídy 125ccm Jiří Matějec z týmu MAX2 si určitě bude chtít udržet náskok na čele seriálu, náskok má dostatečný. Na téměř domácí trati se jistě budou chtít prezentovat i jezdci východočeského SMX RT Rudník.

Ve třídě 50ccm se budou snažit atakovat nejvyšší příčky také Dominik Valter a Marek Novák z SMS Praha, či Vojtěch Baláž z SMS Morava. Za severomoravský STR Promotorsport ve třídě 50ccm letos úspěšně bojuje Ferdinand Lipka. Ve třídě 65ccm by měl o zlato opět bojovat Matěj Skořepa z SMS Pardubice, pódiové příčky patří také Janu Janoutovi z týmu Multi Air Jama CZ, TOP3 atakuje též Jakub Nevima z Benlli RT CZ. Radek Větrovský z JD 191 KTM RT vykazuje výbornou formu ve třídě 85ccm, ve třídě 125ccm se letos výrazně prosazuje Slovák Samuel Struk, daří se i Jaroslavu Strnadovi z SMS Jižní Čechy a Jiřímu Hubálovskému z SMS Pardubice. Ve třídě Junior MX2 je letos hodně úspěšný Denis Dvořák z DD Racing Teamu, který zaujímá průběžně třetí místo. Do pořadí na pódiu mohou promluvit také Jakub Mencl z SMS Nepomuk, Martin Vondrášek z JD 191 KTM RT, anebo rychlý slovenský závodník Pavol Repčák. Úspěšný juniorský reprezentant Martin Krč z týmu SZA Stav je bohužel momentálně zraněn po pádu v závodě německého šampionátu ADAC.

Tréninky začínají v sobotu v Nové Pace v 7:40, závod pak ve 12:30 hod.