čtvrtek, 11 květen 2017 08:18

Report z MMČR Junior v motokrosu, Mohelnice, 8.5.2017

Ve sváteční pondělí, 8. května, pokračoval seriál Mezinárodního mistrovství ČR v motokrosu Junior "Lorenc - Logistic 2017", tentokrát třetím dílem v severomoravské Mohelnici. Podle předpovědi mělo na území ČR v pondělí pršet, ovšem zde nekápla ani kapka, naopak místní pořadatelé (hasiči) museli dráhu od rána kropit. Přejímkou prošlo 117 závodníků, což je letos po závodě v Horažďovicích druhý nejvyšší počet. Do Mohelnice nedorazili někteří špičkoví borci, jako například lídr pětaosmdesátek Constantin Piller z Německa, u nás dobře známý patnáctiletý rakouský talent René Hofer, výborný rumunský jezdec Marius Popovici, nebo dravé maďarské duo - Kristof Jakob a Adam Kovács. Dobrou pověst mezinárodní juniorské scény u nás tak nakonec zachraňovala početná slovenská skupina mladých borců, kterých bylo celkem deset, skromné zastoupení (po jednom závodníkovi) zde měla ještě polská, maďarská a rakouská reprezentace.

Do dopoledního kvalifikačního tréninku nejmladších účastníků třídy padesátek nastoupilo 15 jezdců. Již od rána tomuto motokrosovému potěru jasně dominoval David Widerwill (Cermen Racing Team) a svým časem ukázal, že se s ním musí počítat v boji o nejvyšší příčky. Mezinárodní čest zde zastupoval snažící se Ferenc Orlov z Maďarska. Po dobrých startech v obou jízdách nakonec vždy projel cílem na první pozici Widerwill s náskokem tří sekund na své soupeře a po třech odjetých podnicích jasně vede šampionát. Na stříbrný stupínek vystoupil za umístění (2/3) spolehlivě jedoucí Marek Novák (SMS Praha) a na bronzový Dominik Valter (SMS Praha, 5/2), kterému nevyšla první runda.

Na dalším místě skončil celkově 4. Ferdinand Lipka (STR Promotosport, 4/4), 5. Vojtěch Baláž (SMS Morava, 3/7), 6. Ferenc Orlov (HUN, Husqvarna Maurer, 7/5).

Do Mohelnice přijel jako vedoucí jezdec kubatury 65 ccm Julius Mikula (Moto Most club v AČR), ale kvalifikaci, do které vyrazilo 22 motokrosařů, vyhrál s poměrně velkým náskokem Matěj Skořepa (SMS Pardubice), Mikula byl až třetí. Odpoledne vidělo zhruba 500 přítomných diváků zajímavý průběh, kdy první jízdu po holeshotu ovládl Jan Janout (Multi-Air JAMA CZ racing team), druhou zase po dobrém startu Skořepa a jelikož oba měli na kontě stejný počet bodů (rozhoduje druhá runda), tak z vítězství se nakonec radoval Skořepa. Mikula bral třetí příčku za dvě druhá umístění a v seriálu vede už pouze o jeden jediný bod právě před Skořepou.

Na celkovém čtvrtém místě v Mohelnici dojel Vítězslav Marek (CERMEN racing team, 4/4), 5. Jakub Nevima (Benlli Racing Team CZ, 5/5), 6. Lukáš Hedrlín (Team Motokrosová škola CZ, 6/6).

V kategorii 85 ccm (24 pilotů)) se při neúčasti dosud vedoucího jezdce Pillera z Německa otevřela cesta na vedoucí pozici pro ostatní závodníky. Toho stoprocentním bodovým ziskem 50 bodů z obou rozjížděk využil borec, který doslova oplývá výbornými startovacími manévry a to je Martin Venhoda (Team motokrosová škola CZ). Jan Wagenknecht (Starling Cross team, 2/2) měl dramatický pád ve druhé jízdě, kdy vedl peloton, ale později si ve skoku nechtíc vyřadil rychlost a po dopadu následoval nepříjemný kotrmelec přes řídítka. Vše ale nakonec zdárně zvládl a cílem ještě prosvištěl druhý! Za vyrovnané výsledky bral bronzové umístění Radek Větrovský (JD 191 Racing Team, 3/3). Celkový triumf na trati v "Mohelnických lomech" katapultoval Venhodu do čela juniorského seriálu MMČR.

Zde je k dispozici fotogalerie Jany Wagenknechtové z tohoto závodu, z níž můžete libovolně použít fotky (s uveřejněním jména autorky):  http://janawagenknechtova.rajce.idnes.cz/MMCRJ_Mohelnice_08.05.2017/