neděle, 19 červenec 2015 09:15

Úspěch českých motokrosových juniorů na ME v Kegumsu (Lotyšsko), 11.-12.7.2015

Trojice českých juniorských reprezentantů Martin Venhoda, Radek Větrovský a Petr Polák se kvalifikovala na jednorázový závod ME juniorů, který se jel minulý víkend v lotyšském Kegumsu při MS v motokrosu. Už samotné výsledky našich mladých závodníků v nejsilnější v kvalifikační severozápadní skupině předurčovali jistou naději na úspěch. A ten se nakonec opravdu dostavil!

Situace se však nevyvíjela vůbec jednoduše, Kegums je písečná trať a na to nejsou čeští jezdci moc zvyklí. Nejlepší umístění se povedlo Martinu Venhodovi(na aktuálním snímku na pódiu zcela vpravo) ve třídě 65ccm. Byl celkově třetí, je tedy pro letošek druhým vicemistrem Evropy a druhou jízdu dokonce vyhrál! „Pískové tratě mi už dnes ani tolik moc nevadí, zvykl jsem si. V první jízdě jsem v sobotu bojoval o šesté místo, v jedné zatáčce jsem se ale bohužel přeci jen zapíchl předním kolem do hlubokého písku a naopak jsem o jedno místo přišel, a tak jsem byl až osmý. To mě pak dost mrzelo, protože druhou jízdu se mi podařilo vyhrát a dělily mě jen dva body od titulu mistra Evropy. Druhá jízda se jela v neděli a na blátě, protože v noci dost zapršelo. Odstartoval jsem třetí, jeden kolega přede mnou pak upadl, druhého jsem předjel a vítězství v této jízdě mě dost mile překvapilo. Medailový úspěch bych rád zopakoval na nadcházejícím MS ve Španělsku, kde bych také chtěl být mezi nejlepšími třemi“ říká Martin Venhoda.

Ve třídě 65ccm se dařilo také Radku Větrovskému, který nakonec vybojoval krásné šesté místo a ve druhé jízdě dokonce skončil na druhém místě za svým reprezentačním kolegou Martinem Venhodou, což je opravdu neuvěřitelný úspěch českého juniorského motokrosu! „Volný trénink byl spojený s kvalifikací, což mi moc nevyhovovalo, ze začátku jsem na písku hodně padal. Poslední dvě kola kvalifikace jsem zatáhl a bylo z toho nakonec 15. místo. Do první jízdy jsem odstartoval poměrně dobře, ale několikrát jsem spadl a v cíli z toho bylo nakonec místo dvanácté. V neděli už pak ale bylo bláto, ve warmupu jsem byl třetí, což mě hezky nastartovalo a ve druhé jízdě jsem skon

il na krásném druhém místě za Martinem. Celkově jsem byl šestý, což je určitě úspěch, nečekal jsem to. Na MS v El Molaru je pro mě určitě příjemnější povrch a chtěl bych bojovat o TOP5“ vzkazuje ze Španělska Radek Větrovský. Třídu 65ccm nakonec v Kegumsu vyhrál Nizozemec Scott Smulders, mezi oběma českými reprezentanty se na celkovém pátém místě objevil se symbolickým startovním číslem 72 syn nejlepšího motokrosaře všech dob Stefana Evertse Liam.

Ve třídě 85ccm jsme měli jednoho zástupce a tím byl Petr Polák. Ani jeho úspěch se v Kegumsu nerodil jednoduše. „Sobotní trénink spojený s kvalifikací mi nevyhovoval, nakonec z toho bylo až 16. místo. Do první jízdy jsem měl celkem dobrý start, ale pak mě jeden soupeř sundal. Pohyboval jsem se mezi osmým a dvanáctým místem, ale pak jsem ještě jednou upadl a v cíli jsem nakonec byl dvanáctý. V nedělní druhé jízdě jsem měl jen jeden drobný pád a nakonec jsem projel cílem jako šestý. Šesté místo to dalo i celkově. S výsledkem jsem sice spokojen, ale mohlo to být určitě lepší. Zlepšení by se mohlo dostavit už tento víkend na jednorázovém MS, kde bych také byl rád mezi nejlepšími šesti, ale přiznám se, že mým přáním by byla první trojka“ svěřuje se před důležitým závodem Petr Polák. Evropské pětaosmdesátky ovládl další Nizozemec Ravio Dankers. Pořadí národů se na ME nehodnotilo, ale naši mladí motokrosaři pařili hned po Nizozemcích k druhým nejúspěšnějším, což je moc dobře a všem třem klukům patří velký dík a pochvala za jejich výkon! Uznání patří též trenérům a rodičům kluků, kteří neodmyslitelně stojí na pozadí těchto úspěchů a věnují tomu opravdu spoustu času.

V současné době jsou Petr Polák a Radek Větrovský se svým trenérem Janem Froňkem mladším již v Barceloně na hotelu, kde se věnují kondičnímu tréninku a čekají na své otce, kteří dorazí s karavanem a motocykly. Jednorázový závod MS junior se pojede v El Molaru přímo ve španělském hlavním městě Madridu. Martin Venhoda se chystá do Španělska letecky až v pátek, jeho otec a mechanik v jedné osobě o den dříve s karavanem a motocykly. Budeme klukům na dálku držet palce!

Evžen Zadražil