úterý, 16 červen 2015 05:55

Pozvánka MMČR Junior, Mohelnice, 20.6.2015

Třetí podnik juniorského MMČR v motokrosu „Lorenc – Logistic 2015“ přivítá v sobotu 20. června severomoravská Mohelnice. Na trati Mohelnické Lomy, která je umístěna poblíž obce Křemačov, západně od města Mohelnice, se tak opět sejde domácí juniorská špička a také kvalitní mladí piloti ze zahraničí. Na pěkné, přehledné trati, dlouhé 1680 metrů, plné strmých výjezdů i sjezdů a adrenalinových skoků se opět bude závodit ve třídách 50ccm, 65ccm, 85ccm, 125ccm a MX2 Junior. Pořadatelem této akce je AMK Mohelnice v AČR, která v poslední době pravidelně hostí nejen juniorský šampionát, ale i MMČR sidecarcrossu a čtyřkolek. Jak potvrdil i sám zástupce pořadatele Eduard Šnévajs „Letos jsme v Mohelnici jeli už v dubnu MMČR Side a 4K, na trati se pracuje průběžně, přípravy před samotným závodem juniorského mistráku probíhají bez problémů a nijak se oproti loňsku nezměnil ani profil tratě.“

Juniorský motokrosový šampionát za sebou má dva závody, v Netolicích a v Nové Pace a při pohledu do průběžného pořadí se nám pomalu ale jistě začínají rýsovat favorité jednotlivých kategorií.

Ve třídě 50ccm je v průběžném pořadí na čele sympatický klučina Julius Mikula. Jeho týmový manažer Láďa Havej ze severu Čech vzkazuje: „Před závodem v Mohelnici jsme optimističtí. Jula dokazuje od začátku sezóny, že patří ke špičce v kategorii 50ccm. Důležité pro nás je, aby obě závodní rozjížďky dokončil, byl spokojený s tím, co na trati předvedl a posbíral důležité zkušenosti do dalších závodů. Startovní pole je opravdu vyrovnané a nic není předem dané.“ Druhý v pořadí je jen s odstupem čtyř bodů Antonín Kabát, vítěz úvodního závodu. Třetí místo zaujímá s minimální ztrátou Matěj Skořepa, který ale jako jediný od svých soupeřů byl zatím ve všech jízdách na pódiu, jen mu zatím chybí stupínek nejvyšší.

V kategorii 65ccm zatím vévodí Martin Venhoda. Jeho manažer Radek Toman o svém svěřenci říká: „Martinovi přípravy na juniorský mistrák probíhají v plném proudu. Minulý týden absolvoval kvalifikační závod Mistrovství Evropy v Dánsku, kde se mu podařilo vyhrát. Ambice pro český šampionát jsou udržet čelo průběžného pořadí. Martin je teď v laufu, tak doufám, že mu forma vydrží a že se mu vyhnou zranění“. Ohrozit ho může například Radek Větrovský, jehož forma není o nic moc horší a na témže závodě kvalifikační skupiny ME taktéž slušně bodoval. Uvedenou dvojici v každé jízdě na stupních pravidelně doplňuje Matyáš Chlum, takže je vedoucí trojice průběžného pořadí hodně vyrovnaná a zbytku startovního pole této třídy dosti bodově odskočila.

Ve třídě 85ccm je jasným lídrem Petr Polák, který taktéž výborně hájil české barvy předminulý víkend v Dánsku. Jeho manažer a trenér Jan Froněk je z jeho výkonu nadšený: „Kluci zajeli na písku v Dánsku skvěle. Tato kvalifikační skupina ME je hodně tvrdá a kdo chce něco dokázat, závodí právě tady“, chválí nejen výkon Petra, který vybojoval vynikající druhou pozici a zajistil si tak účast na červencovém finálovém závodě v Lotyšsku, ale i výkon dalších mladých nadějí českého motokrosu zkušený trenér. Dalším v pořadí MMČR této třídy je Jiří Matějec, který pilně sbírá body a po zásluze mu patří průběžné druhé místo. Celkem překvapivě se na průběžném třetím místě usadil Milan Šturma: „Na závod v Mohelnici jsem se připravoval stejně jako na každé jiné závody. V Mohelnici jsem si byl i zatrénovat. Chtěl bych dojet na bednu, tak pevně doufám, že se to povede“, věří si.

Ve třídě 125ccm je na čele průběžného pořadí zcela po zásluze Kryštof Kouble, který zatím v seriálu podal vždy velice dobrý výkon a v cíli byl nejhůře druhý. Má tak devítibodový náskok před Rakušanem Lukasem Prammerem, který k mohelnické trati říká: „V Mohelnici jsem startoval jen jednou a bylo tam tehdy strašně moc bláta, tak jsem si trať nemohl moc užít. Její profil se mi ale líbil, tak doufám, že si ji pořádně vychutnám nadcházející sobotu“ těší se do Čech skromný Hornorakušan. Sice s větším bodovým odstupem, ale přesto celkově třetí místo zaujímá polský reprezentant Damian Kojs, který zatím v obou závodech pravidelně sbíral body.

Kategorie MX2 Junior má svého favorita v podobě Martina Krče. Ten se sice letos potýká s určitými drobnými problémy s fyzičkou, ale v Mohelnici jistě využije výhody domácího prostředí a bude si chtít svůj bodový odstup od svého největšího soupeře Honzy Vondráška zvětšit. Honza je však hodně našlápnutý z mezinárodní scény, když letos většinu závodů absolvoval v zahraničí ve velice kvalitní evropské konkurenci. Průběžně třetí je v této třídě Matouš Rejsek: „Po Nové Pace jsem měl týden pauzu ze zdravotních důvodů, poté jsem na sobě hodně pracoval a dolaďoval fyzičku. Pak jsem si zase zranil palec. To se mi ale paradoxně docela hodilo, protože jsem tak měl více času na splnění několika zkoušek ve škole. Minulý týden jsem už ale začal trénovat a doufám, že budu na Mohelnici stoprocentně připraven a povede se mi zajet co nejlepší výsledek. Ještě bych chtěl poděkovat všem mým sponzorům za podporu v této sezóně a hlavně rodičům, bez kterých by to nešlo,“ bilancuje třetí muž průběžného pořadí třídy MX2.

V sobotu se v Mohelnických Lomech jako první rozezní motocykly 85ccm v rámci volného tréninku, který začne už v 7:40 hod., první odpolední jízda odstartuje v 12:25 hod.

 

Evžen Zadražil

tiskový mluvčí seriálu MMČR Junior v motokrosu