úterý, 24 březen 2015 00:00

Pozvánka na Lorenc - Logistic MMČR Junior 2015 v motokrosu, Netolice, 29.3.2015

Zima už na dobro opustila krajinu českou a tak může motokrosová sezóna naplno odstartovat. Hned tuto neděli 29.3.2015 se sejdeme na úvodním závodu Lorenc – Logistic MMČR Junior 2015 v jihočeských Netolicích. V minulých letech český juniorský šampionát ukázal, že je o něj zájem i v zahraničí. Mohli jsme tak pravidelně vídat měření sil kompletní české juniorské špičky se závodníky z Maďarska, Slovenska, Rakouska a Polska, občas k nám zavítali i závodníci z Německa, Ukrajiny, Moldávie či Rumunska. Při pohledu do nominačních listin tomu nejinak bude i letos, takže se určitě máme na co těšit!

Překvapením je změna profilu oblíbené netolické tratě, která nese název Ingilinka. Více nám k tomu řekl ředitel závodu Libor Matásek: „Pro letošní sezónu jsme trochu změnili profil tratě. Její prostřední část (v hlavním svahu) jsme změnili tak, že vede po vrstevnicích. Je to jednak lepší na obsluhu tratě a také to zabraňuje odplavení zeminy při větších deštích. Nový profil navíc vyhovuje moderním potřebám, je techničtější, ne tak rychlý a tudíž bezpečnější. Trať se zároveň prodloužila o 150 metrů. Vzhledem k brzkému termínu závodu jsme měli zpočátku strach, abychom vše stihli připravit, ale zima k nám byla vlídná a tak se vše podařilo včas a kvalitně.“

Třídy jsou v MMČR Junior vypsány stejně jako loni, tedy 65ccm, 85ccm, 125ccm 2T do 19-ti let a MX2 Junior do 21-ti let. Nově je letos po pár letech odmlčení součástí juniorského mistrovství třída 50ccm. Ohledně dalších změn nás pak informoval Václav Vizinger, který letošní juniorský mistrák zaštiťuje: „Letošní MMČR Junior zaznamená hned několik změn. Kromě nově vypsané třídy 50ccm také došlo ke změně vyplácení odměn. Ty nebudou vypláceny na jednotlivých závodech v řádově stokorunách, ale až na posledním závodě v Merklíně vždy nejlepším pěti jezdcům celkově v každé třídě a to řádově v desetitisících, neboť se celkem rozdělí 300.000CZK. Vítěz třídy 50ccm navíc dostane zajímavou prémii ve výši 50.000CZK. Na každých závodech pak budou jezdcům předávány poháry a věcné ceny do třetího místa celkově. I zde je zajímavý rozpočet 210.000CZK. Jezdci třídy 50ccm budou odměněni všichni. Pro tuto třídu jsou i nová pravidla. Motocykly musí mít variátor (bez řazení) a přední a zadní kola motocyklu musí být velikosti min. 10 a 10 palců, maximálně pak 14 a 12 palců. Nově jsou též nominováni trenéři reprezentace. Jsou to velice zkušení bývalí závodníci Miroslav Kučírek a Michal Kadleček. Ti se budou navíc věnovat i talentované mládeži.“ představuje poměrně nový koncept juniorského motokrosu Vizinger.

A jak to vidí před prvním závodem v Netolicích přední české juniorské týmy?

Manažer hodně mezinárodně obsazeného týmu JD 191 KTM Racing Jiří Jankovský potvrzuje, že se nadcházejícího závodu MMČR Juniorů v Netolicích zúčastní loňský mistr ČR stopětadvacítek Gabriel Chetnicki, tentokrát však ve třídě MX2. Toho dále doplní ve třídě MX2 Tomek Wysocki a Jan Vondrášek. Martin VondrášekSebastián Tököly nastoupí ve třídě 125 a Ádám Zsolt Kovács ve třídě 85ccm. „Kvůli kolizi termínů nemáme v plánu jet celý seriál, takže naše ambice a priority jsou jinde. Především v německém šampionátu ADAC, ME a Mistrovství Holandska”, doplňuje Jankovský. 

Jan Froněk junior, který se pečlivě stará o jezdce týmu Bo Motor Oil GlassGo, by byl rád, kdyby jeho svěřenec Petr Polák obhájil loňský titul ve třídě 85ccm. Loni celkově čtvrtý jezdec třídy 65ccm Radek Větrovský v této třídě zůstává a bude se určitě snažit vybojovat medailové pozice.

Ze severu Čech se chystá silná výprava Motosportklubu Málkov v sestavě Radim Kraus, Jan Klimo a Daniel Stehlík ve třídě 85ccm a Kuba Terešák a Martin Repáč ve třídě 125 2T. „Protože byla letošní zima vcelku mírná a počasí dovolilo trénovat i tady u nás, jezdili jsme většinou po tratích tady v Čechách. Samozřejmě nechyběla i příprava v teplejší Itálii a ve Španělsku, kde Dan Stehlík absolvoval přípravu u Van den Berka a celkově zimní přípravě věnoval mnoho pod vedením Honzy Froňka a myslím, že má velmi dobře natrénováno. Kuba Terešák se v Itálii zúčastnil i závodu italského mistrovství. Závody ale poznamenaly pády a technické problémy, takže jsme to brali spíš jako součást zimní přípravy. Jezdci také absolvovali pravidelnou fyzickou přípravu v tělocvičně a v posilovně. Do Netolic samozřejmě pojedeme s co nejvyššími cíli. Zatím to bude první závod, tak se ještě uvidí, kdo jak jezdecky na tom bude, ale doufáme, že se nám nebudou vyhýbat medailová umístění jako v minulých letech. Netolická trať je mezi našimi jezdci oblíbená, takže se všichni na první mistrák po zimě těší“ sděluje šéf týmu Vláďa Terešák senior.

Na startu bude chybět hlavní juniorská hvězda týmu HT Group Racing Team Jihočech Václav Kovář, loňský mistr třídy MX2 Junior: “Chtěl jsem jet Juniory na památku zemřelého pan Šmída z netolické tratě. Bohužel jsem si však minulou sobotu zlomil obratel, takže nepojedu…”, zavzpomínal Vašek na loni tragicky zemřelého dlouholetého zkušeného netolického funkcionáře Jana Šmída, který neodmyslitelně patřil k netolickému motokrosu.

Absencí Václava Kováře se samozřejmě otevírá prostor jeho loňskému největšímu soupeři Martinu Krčovi ze severomoravského týmu SZA Stav. Přesto bude mít letos Martin juniorské MMČR jen jako přípravu. „Juniorský mistrák letos nepojedu celý, ale Netolic a ještě pár vybraných závodů se zúčastním jako přípravných závodů. Do Netolic se moc těším, bude to letos můj první větší závod. Prioritou pro mě bude seniorské MMČR, ADAC a chtěl bych také zkusit pár závodů EMX250“ poodkrývá Martin své letošní plány.

Jihočeský tým MOTOSPORT CHÝNOV bude mít v Netolicích početné zastoupení. Týmu sice bohužel bude chybět vynikající juniorský jezdec Rakušan Rene Hofer, neboť země našich jižních sousedů spadá do kvalifikační zóny Jih Evropského šampionátu a bude v tu dobu bojovat na závodech ve Slovinsku. Chybět však nebudou další kvalitní jezdci jako například Lukas Prammer, který se vrací po roční pauze způsobené zraněním, Tom Schilcher, Marvin Salzer, Ondřej Krejčí, Thomas Reichenpfader, Max Ernecker a další.

V Netolicích se představí také svěřenci známého motokrosového manažera Petra Kováře v týmu Orion-RS Petrol: „Jedenáctiletý Petr Rathouský sahal loni ve třídě pětašedesátek dlouho po medailovém umístění, ale v posledním podniku přišel pád a nakonec z toho celkově bylo až páté místo. Letos přestupuje do kubatury 85ccm. Bude to pro něho nová zkušenost a velká jezdecká konkurence. Také jeho bratr Marek Rathouský (15let) mění třídu. V tréninkovém procesu už testuje stopětadvacítku, oba pojedou na motocyklech KTM“ sděluje Kovář.

Motokrosová škola Radka Tomana bude mít také početné zastoupení. Tým tvoří Martin Venhoda 65ccm, Lukáš Hedrlín 65 ccm, Petr Berdych 65 ccm, Jakub Hedrlín 85ccm, Michael Nedoma 85ccm, Jirka Pach 125ccm a Miroslav Pohl 125 ccm. „Martin Venhoda by mohl být v TOP3 MČR a byl bych rád, kdyby pravidelně bodoval v ME a vyjel si i účast na MS. Jirka Pach by měl atakovat TOP5 třídy 125ccm. Zimní příprava našeho týmu probíhala 2-4x týdně v tělocvičně a jednou týdně na motorce, pokud tomu počasí dovolilo. V půlce února jsme odjeli do Itálie na týdenní soustředění. Jezdci trénovali na velkých a obtížnějších tratích v oblasti Fermo” doplňuje Toman.

O nejmladší závodníky se po trenérské stránce stará také Petr Masařík. “V Netolicích budu mít kluky ve třídě 50ccm o kterých se nebojím říci, že pojedou ta titul - Antonín Kabát a Julius Mikula. Budou si to zžejmě rozdávat s malým Víťou Markem. Další můj svěřenec Adam Máj měl startovat ve třídě 65ccm, ale minulý víkend si bohužel v Merklíně nezaviněně zlomil ruku za zápěstím…”.

Další bývalý vynikající motokrosař Jiří Bittner přiveze do Netolic svůj tým Trainingjb. Ten letos čítá čtyři jezdce. Pracovitého talenta Jakuba Nevimu v 65 ccm, Lukáše Holuba v 85 ccm, Marka Nešpora ve 125ccm, který sice začal s motokrosem teprve před rokem, ale hodně rychle se učí a Adama Čermáka ve 125 ccm. “Rozhodl jsem se spojit s Van Hoorn racing teamem. Letosni sezónu tedy pojedeme pod společným nazvem VAN HOORN-TRAINING JB team. Co se týká ambicí na letošní sezónu, mnohé napoví právě první závod v Netolicich. Nejsem schopen říci, jak si piloti povedou, jelikož mi většina jezdců přešla do vyšší kubatury. Proto nad jejich výkonem visí otazník. Zimní příprava proběhla bez komplikací, v únoru jsme se společně zúčastnili soustředění v Itálii. Budeme se zúčastňovat MMČR juniorů, některých závodů MMSR, připadně ADAC.” nechává pod pokličku týmu nahlédnout Bittner.

Jezdci chrudimského týmu ZEJAX Jarmila Zelendy bohužel neměli dle slov manažera týmu přípravu, jakou by si představoval. “Někteří jezdci se léčili po zranění a trénink probíhal jen na domácích tratích a ne v zahraničí, jak by na MMČR bylo potřeba.” dodal Zelenda.

Cermen Racing Team se take snaží pod vedením dlouholetého účastníka MMČR v motokrosu Vítězslava Marka podporovat mladé jezdce. Mezinárodní MČR juniorů je tudíž jejich prioritou a pro letošní rok budou mít zastoupení ve všech třídách. “Na sezónu se většina našich pilotů přes zimu pilně připravovala v tělocvičně pod vedením zkušeného trenéra Josefa Mňuka. Pokud dovolovalo počasí a individuální možnosti jednotlivých jezdců (škola, práce), tak se jezdilo i na motorkách”, říká Marek. Nejmladší jezdec týmu Víťa Marek junior bude startovat ve třídě 50 ccm. “Do Netolic se těším, i když trať neznám. Těším se na své kamarády a na to, že si pěkně zazávodíme. Chtěl bych být na bedně, ale bude to asi těžké.”, říká možná nadcházející motokrosová hvězda. Jeho týmovými kolegy budou Patrik Příhoda 65 ccm, který má stejný cíl. V první desítce by pak stačilo být Josefu Novákovi ve třídě 85 ccm. Mezi oblíbené tratě patří Netolice pro Jakuba Novotného 125 ccm. Další jezdec týmu Robin Zeman už není školou povinný, nastoupil do zaměstnání, a tak nemá na trénink moc času. Do Netolic se přesto těší a chtěl by dosáhnout na body. “Chtěl bych na závody pozvat co nejvíce diváků, aby se přijeli podívat do Netolic na umění mladých juniorských závodníků a věřím i na napínavé souboje…!” říká závěrem Vítězslav Marek senior.

Ve stejném duchu bych chtěl diváky do Netolic pozvat i já a nezbývá, než dodat, že se těším na viděnou s Vámi v neděli, 29. března!

Evžen Zadražil, tiskový mluvčí závodu