úterý, 10 duben 2018 22:47

Pozvánka MMČR Junior v motokrosu, Horažďovice, 14.4.2018

Letos šestidílný seriál Mezinárodního Mistrovství ČR Junior v motokrosu „Lorenc - Logistic 2018“ odstartuje již tuto sobotu, 14. dubna na tradiční trati v západočeských Horažďovicích!

Závodit se bude ve třídách 50ccm, 65ccm, 85ccm, 125ccm Junior a MX2 Junior. Na startu by se opět měli sejít kromě nejlepších českých juniorů i mladí motokrosoví reprezentanti z Německa, Rakouska, Maďarska, Slovenska a Polska.

Horažďovický motokrosový areál „Svaté Pole“ je již na první velké závody nachystán a předseda pořádající organizace a ředitel závodu v jedné osobě Martin Mída k tomu říká: „Trať je kompletně připravena, její povrch je nadiskován a jsou vysbírané kameny. Od čtvrtka budeme kropit, protože má být hezky a beze srážek. V pátek a v sobotu se v průběhu závodu bude trať ještě znovu dle potřeby naorávat osvědčenou technikou od firmy John Deere. V pátek večer bude k dispozici vytápěný stan a od 20 hod. v něm vystoupí živá hudba. Pořadatel se nově chystá organizovat parkování v depu, tak jako je tomu na všech velkých závodech v zahraničí. Za pořádající Motokros Klub Horažďovice v AČR tímto všechny srdečně zvu!“

 

A jak jsou na tento první mistrovský závod připraveny některé přední týmy a jezdci?

V juniorských kategoriích je dlouhodobě úspěšným týmem JD GUNNEX KTM RT Jiřího Jankovského. Ten nám k závodu řekl: „Ve třídě 65ccm za nás bude startovat Jan Švandrlík, v kategorii 85ccm to bude loňský šampión třídy 65ccm Julius Mikula, Tomáš Pikart a David Vondrák. Radek Větrovský pojede s malou motorkou ve třídě 125ccm, Daniel Stehlík je bohužel zraněn a ve třídě MX2 budou naše barvy hájit Martin Vondrášek a Libor Pletka. Ohledně Petra Poláka se teprve rozhodujeme, jestli pojede na EMX do Portugalska.“

Tradiční juniorský tým Cermen Racing pod vedením Vítězslava Marka letos chystá následující početnou a zároveň i kvalitní sestavu. „Ve třídě 50ccm za nás pojede Dominik Čižinský, loňský mistr této třídy David Widerwill přestupuje do kategorie 65ccm, kde doplní svého týmového kolegu Víťu Marka ml. Ve třídě 85ccm bude naše barvy hájit Matyáš Červenka a ve stopětadvacítkách pak Josef Novák s Patrikem Příhodou,“ informoval manažer týmu.

Jihočeský tým Motosport Chýnov bude mít zastoupení ve všech vypsaných kategoriích. Na startu se představí celá řada českých a tradičně i rakouských a maďarských jezdců v čele s šestnáctiletým Rakušanem Rene Hoferem, který po dvou závodech vede seriál Mistrovství Evropy třídy 125ccm. V Horažďovicích se bude Rene snažit coby nejmladší jezdec kategorie atakovat nejvyšší příčky třídy MX2 Junior. Nově rozšíří juniorské řady tohoto týmu Adam Grešák a Vladimír Váňa ve třídě 50ccm.

Manažer STARLING Cross Teamu Jan Špaček nás ohledně Horažďovic informoval následovně: „Do nové sezóny bude naše týmové barvy opět hájit Honza Wagenknecht. Letos ho však čeká nelehký úkol, když po zisku titulu ve třídě 85ccm přesedlal na dvoutaktní 125ccm. Věřím však, že se s nelehkým úkolem popasuje dobře a bude opět bojovat o přední příčky. Ve třídě 85ccm se objeví Honza a Jožin Štachovi.“

Stálici mezi českými motokrosovými týmy ORION Racing bude reprezentovat Petr Rathouský, který letos přesedlal na silnější motocykl a objeví se v kubatuře 125ccm. „Petr přes zimu pečlivě trénoval a myslím si, že je na úvodní podnik seriálu MMČR Junior připraven. Jaký bude jeho výkon, se teprve uvidí, celá sezona právě začíná. Petr letos pojede také konkurenčně dobře obsazené závody německého seriálu ADAC. Jeho starší bratr Marek se pro změnu premiérově objeví ve třídě MX2 Junior,“ upřesňuje manažer týmu Petr Kovář.

Severočeský Motosportklub Málkov bude mít ve třídě MX2 Junior na startu mnohonásobného juniorského motokrosového šampióna Jakuba Terešáka, který nastoupí po osmiměsíční zdravotní pauze a dále Jana Klimo v kategorii 125ccm.

Mládeži se dlouhodobě věnuje Radek Toman. „Můj tým Motokrosová škola bude v Horažďovicích startovat ve složení Martin Venhoda a Jakub Hedrlín ve třídě 125ccm a Jaroslav Kalný s Lukášem Hedrlínem ve třídě 85ccm. Kluci za sebou mají kvalitní zimní přípravu, tak věřím, že se budou umisťovat do desátého místa ve svých kategoriích,“ vypočítává Radek Toman.

Na startu určitě nebudou chybět junioři z chrudimského AMK Zejax týmu Jarmila Zelendy nebo ze severomoravského STR Promotorsport Václava Rozehnala. Jihomoravský tým MAX2 bude nejvíce sázet na loňského šampióna třídy 125ccm Jiřího Matějece, který letos bude bojovat ve třídě MX2 Junior. Velké ambice má letos ve třídě 85ccm Matyáš Chlum BV Racing Teamu, který do sezóny úspěšně vkročil vítězstvím na prvním rakouském mistráku této třídy uplynulý víkend v Langenlois. Ve třídě 85ccm se nově představí úspěšný Východočech Matěj Skořepa, momentálně však bojuje s virózou, takže je jeho start v Horažďovicích zatím s otazníkem. Své jezdce budou mít na startu i týmy jako Multi-Air JAMA CZ, Extreme Motorsport, MAXSPEED Team, Alima MX Team, Benelli RT, SMX Team Rudník a další juniorské týmy. Loňský mistr ČR ve třídě MX2 Dušan Drdaj z týmu Yamaha Čepelák se na startu bohužel neobjeví z důvodu zranění. Na start by se mělo postavit též několik dalších ambiciózních jezdců ze zahraničí a pochopitelně i jezdci jednotlivých středisek SMS.

První závod seriálu je vždy pro všechny velkým očekáváním, neboť se ukáže, jak kdo přes zimu zrychlil, kdo jaký změnil tým, motocykl, atd. Pořadím oproti loňským výsledkům vždy hodně zamíchají také přestupy do vyšších kategorií kvůli věku juniorských jezdců. Takový závod zkrátka bývá vždy hodně zajímavý, a tudíž je dobré si ho nenechat ujít…!

V Horažďovicích odstartuje program v sobotu ráno tréninky třídy 85ccm již v 7:40 hod., odpolední rozjížďky pak téže třídou v 12:35 hod.

 

Na viděnou s Vámi se těší

Evžen Zadražil

tiskový mluvčí seriálu MMČR Junior