středa, 27 září 2017 22:10

Pozvánka na finálový závod MMČR Junior v motokrosu, Jinín, 30.9.2017

 Poslední závod juniorského MMČR v motokrosu „Lorenc - Logistic 2017“ bude hostit v sobotu, 30. září jihočeský Jinín. Ve třech kategoriích je už sice o titulu rozhodnuto, ale ve třídách 50ccm a především v 85ccm to bude napínavé až do poslední chvíle. Bojovat se samozřejmě bude též o zbývající pódiové pozice v seriálu. České závodníky opět doplní kvalitní zahraniční jezdci z Německa, Rakouska, Slovenska, Maďarska a dalších zemí. Na známé trati, která v minulosti hostila hned několik závodů mistrovství světa, se bude startovat v kategoriích 50, 65 a 85ccm,125ccm Junior a MX2 Junior.

Bližší informace k závodu nám za pořádající organizaci ERWO Jinín MX Club sdělil její manažer Erich Pour. „Víkendovým podnikem uzavíráme sezonu 2017 a také třetí rok působení našeho klubu v MX areálu AČR Jinín. Celkem jsme během těchto tří sezón uspořádali sedm závodů úrovně MMČR (MX, SIDE a trial), plus několik dalších akcí, jako například přebory SMS, dětské MX kempy, soustředění a školení. Ne vše se nám podařilo na 100% a nějaký čas trvalo, než jsme se zorientovali v prostředí nového působiště. Největší přestavbou prošla samotná dráha, která se po letech dočkala větších změn a tím se dostala do povědomí, které se odráží na návštěvnosti při trénincích. Zvětšení parkovacích prostor nad depem, přeložení el. rozvodů pod povrch a nové startovací zařízení jsou jen příklady naší každodenní práce. Velký problém je však malá divácká návštěvnost na akcích, které se tím bohužel stávají ekonomicky nerentabilní. Chci však věřit, že naše práce má smysl a že zdejší areál nezmizí z motokrosových map Evropy a České země…“

Informace k závodnímu víkendu ještě doplňuje Václav Vizinger, který má ze strany sportovní autority Autoklubu ČR seriál juniorského MMČR na starosti: „Večer po závodě se uskuteční nejen vyhlášení samotného závodu, ale i celkové vyhlášení seriálu. Poté bude následovat volná zábava s kapelou, budeme též vyplácet jezdce za celkové umístění v seriálu. V neděli pak budeme pokračovat v pořádání posledního závodu SMS Praha, po němž se také uskuteční vyhlášení závodu a celkové vyhlášení seriálu. Vyhlášení budou probíhat ve stanu v prostoru u tělocvičny. Stan bude s tělocvičnou propojen a bude v něm občerstvení.“

V nejmenší třídě 50ccm zatím seriál vede David Widerwill z Cermen Racing Teamu. Na rozdíl od svých soupeřů letos ani jednou nezaváhal a pravidelná pódiová umístění mu vynesla pohodlný pětatřicetibodový náskok na čele seriálu. Pokud pojede v Jiníně s rozumem, titul by mu uniknout už neměl. O zbývajících místech na pódiu se mezi sebou utkají jezdci SMS Praha Dominik Valter a Marek Novák.

Ve třídě 65ccm se o titulu rozhodlo už na předposledním závodě v Horním Újezdě. Stal se jím Julius Mikula z Motosportklubu Málkov. Tomu situaci usnadnilo zranění jeho největšího soupeře Matěje Skořepy z SMS Pardubice uprostřed sezóny, resp. jeho bodový výpadek. Matěj je už ale zase v plné formě, průběžně se dotáhl již na třetí místo a v Jiníně se bude snažit zaútočit na průběžně druhého Vítězslava Marka z Cermen Racing Teamu, na kterého ztrácí sedmnáct bodů.

Souboje o letošní trůn ve třídě 85ccm slibují napínavou podívanou. Čelo této třídy je výkonnostně velice vyrovnané, nejlépe si zatím bodově vede Jan Wagenknecht ze Starling Cross Teamu. Jeho soupeři však zaujímají jen minimální bodové rozdíly, takže ve hře o titul je ještě Martin Venhoda z týmu Motokrosová škola a také Radek Větrovský z JD 191 KTM teamu.

Ve třídě 125ccm Junior se letos dařilo Jířímu Matějecovi z týmu MAX2, který si vybojoval titul na předchozím závodě. O zbylé vavříny se však může poprat hned sedm jezdců. Nejlepší výchozí pozici má Slovák Samuel Struk a Jiří Hubálovský z SMS Pardubice.

Nejrychlejší třídu MX2 Junior letos ovládl Dušan Drdaj z YAMAHA Čepelák RT. Tato třída však slibuje nejen souboje o další místa v seriálu, ale také souboje o vítězství jinínského závodu. Na startu se totiž opět objeví nejlepší mladí juniorští jezdci z Rakouska Rene Hofer, Marcel Stauffer a Michi Sandner z Motosportu Chýnov. Na vítězství si samozřejmě brousí zuby i výborní čeští juniorští reprezentanti Petr Polák z JD 191 KTM RT a Martin Krč z SZA Stav teamu. Druhé místo v seriálu se pokusí v těžké konkurenci udržet Jakub Mencl z SMS Nepomuk. Rozhodně si nenechte toto poslední letošní juniorské klání ujít!

Tréninky začínají v sobotu v Jiníně v 7:40, závod pak v 12:30 hod.