Vytisknout tuto stránku
středa, 06 září 2017 09:33

Pozvánka na MMČR Junior v motokrosu, Horní Újezd, 9.9.2017

Po prázdninové přestávce nastoupí na scénu opět motokrosoví junioři. V sobotu, 9. září, pokračuje seriál juniorského MMČR v motokrosu „Lorenc - Logistic 2017“ na východočeské trati v Horním Újezdu. Závodníci české juniorské špičky, doplněné o kvalitní zahraniční piloty jistě na tomto předposledním podniku seriálu výrazně naznačí, anebo už třeba i rozuzlí, kam poputují letošní mistrovské tituly. Startovat se bude v kategoriích 50, 65 a 85ccm,125ccm Junior a MX2 Junior.

Pořádající Autoklub v AČR Horní Újezd řešil zpočátku sezóny problémy s povoleními ohledně provozování své motokrosové trati. O co šlo a jak je nakonec trať na sobotu nachystána, nám sdělil předseda pořádajícího klubu Václav Severa: “Před dvěma týdny byl motokrosový areál ze strany úřadů nově zkolaudován. Trať bude na závod řádně připravena a profil dráhy naorán. Vše bude odpovídat podmínkám mistrovského podniku.“

Juniorské jezdce podporuje celá řada předních motokrosových týmů a někteří trenéři jsou bývalí výborní závodníci. My se nyní podíváme, koho v sobotu v Horním Újezdu uvidíme a s jakými ambicemi.

V nejmenší třídě 50ccm zatím seriál vede David Widerwill z Cermen Racing Teamu. Jeho manažer Víťa Marek nám prozradil: „Jsme velice spokojeni, že David průběžně vede třídu 50ccm a ceníme si i průběžně druhé pozice Víti Marka ml. ve třídě 65cm, kde je letos nováčkem“, prozradil manažer týmu Vítězslav Marek. Jeho tým bude v Horním Újezdu reprezentovat i celá řada dalších závodníků.

Kategorii 65ccm po zranění jezdce Matěje Skořepy (SMS Pardubice) nyní průběžně ovládá Julius Mikula z Motosportklubu Málkov v AČR. „Julek Mikula se určitě bude na dalším závodě snažit, aby se přiblížil letošnímu titulu. Za tým dále nastoupí Jan Klimo a Radim Kraus ve třídě 125ccm, Kuba Terešák bude bohužel chybět ve třídě MX2 Junior, protože je po operaci jednoho kolene a příští týden nastoupí na operaci kolene druhého…“ dává nahlédnout do sestavy týmu jeho šéf Vladislav Terešák.

Na čele třídy 85ccm je to výkonnostně velice vyrovnané, bodově však celému poli jezdců vévodí Jan Wagenknecht ze Starling Cross Teamu. „Sezona se blíží ke konci a předposlední závod seriálu v Horním Újezdě pro nás bude hodně důležitý, protože bychom si rádi ulehčili situaci před posledním závodem v Jiníně, kam bychom chtěli jet s co možná největším bodovým náskokem“, netají se ambicemi na letošní titul svého svěřence manažer týmu Jan Špaček.

Ve třídě 125ccm Junior se letos daří Jířímu Matějecovi z týmu MAX2. „Na závody se už moc těším, Horní Újezd je krásná trať, na které jezdím už od 50ccm. Budu bojovat o co nejlepší výsledek, abych si udržel vedení. Děkuji všem, co mi fandí a co mě podporují“, řekl nám před závodem Jirka.

Nejrychlejší třídu MX2 Junior vede po zranění Jakuba Terešáka s padesátibodovým náskokem Dušan DrdajYAMAHA Čepelák RT. „Máme našlápnuto k zisku titulu, ale dobře si uvědomujeme, jak je tento sport vrtkavý. Proto k závodu přistoupíme s plnou koncentrací a doufáme, že nám bude přát i štěstí. Formu má Dušan slušnou, uplynulý víkend reprezentoval na MXoEN, kde skončil na 11. a 10. místě v jednotlivcích a jako družstvo bralo Česko šesté místo“, řekl před závodem manažer týmu Jiří Čepelák.

Tým Motokrosová škola bude mít na startu jeden z hlavních favoritů třídy 85ccm Martin Venhoda. „Martin obsadil spolu s českou juniorskou reprezentací šesté místo v evropském šampionátu národů a určitě nevzdává boj o letošní domácí titul. Za tým se v Horním Újezdu dále představí Jakub Hedrlín, Jaroslav Kalný a Lukáš Hedrlín“, říká manažer týmu Radek Toman.

Zastoupení na předních pozicích má v MMČR Junior Motosport Chýnov. Rakušan Rene Hofer sice musel vynechat kvůli termínovým kolizím dva závody seriálu, přesto momentálně drží průběžně druhé místo ve třídě 125ccm Junior. Dobrou formu má také Matyáš Chlum, který by rád navázal na pěkné druhé místo ve třídě 85ccm z posledního závodu jak českého, tak i rakouského mistráku této třídy. Za tým se dále představí Dominik Kučeřík ve třídě 65cm a někteří další jezdci z Rakouska.

Petr Rathouský se po zranění ruky rozjíždí a v Horním Újezdu by už chtěl bojovat o stupně vítězů. Uvidíme, zda se mu to podaří, protože situace ve třídě 85ccm je dost vyrovnaná a hned několik závodníků si brousí zuby na pódium“, přemítá o juniorské týmové jedničce manažer klubu ORION Racing Petr Kovář. Pro tento litomyšlský tým bude závod v Horním Újezdě v podstatě domácí. Zastoupení budou mít i jezdci dvou dalších východočeských týmů AMK ZEJAX Motoklub Chrudim a SMX RT Rudník. Hlavním esem posledně jmenovaného týmu je Pavel Dvořáček, který zajel svůj možná životní závod při posledním klání juniorského šampionátu na domácí trati v Nové Pace, čímž se vyhoupl na průběžné páté místo seriálu třídy MX2 Junior za čtvrtého Martina Vondráška z JD 191 KTM RT.

Ve třídě 50ccm se v TOP3 stále drží Dominik Valter a Marek Novák z SMS Praha, kontakt s nimi neztrácí ani Vojtěch Baláž z SMS Morava. Za tým STR Promotorsport Václava Rozehnala bojuje v každém závodě o každý bod ve třídě 50ccm Ferdinand Lipka. Barvy dalšího juniorského týmu Benelli RT CZ úspěšně hájí Jakub Nevima ve třídě 65ccm (průběžně je třetí). Ztrátu na čelo bude chtít po zranění určitě vymazat i Matěj Skořepa z SMS Pardubice, který byl na začátku sezóny vážným kandidátem na letošní titul. Body s železnou pravidelností sbírá i průběžně pátý Antonín Kabát z SMS Střední Čechy, který dokonce na posledním závodě vyhrál první jízdu třídy 65ccm. Radek Větrovský z JD 191 KTM RT patří k favoritům třídy 85ccm, průběžně je jen s malou ztrátou třetí. Barvy týmu MAXSPEED nejlépe hájí průběžně pátý Tomáš Pikart, ten ale bohužel zatím laboruje se zraněným kolenem z tréninku. Ve třídě 125ccm si letos dobře vede Samuel Struk ze Slovenska, který je průběžně třetí a daří se i Jiřímu Hubálovskému z SMS Pardubice, který je jen těsně čtvrtý před Tomášem Palou z HT Group RT. Ve třídě Junior MX2 letos pilně sbírá body Jakub Mencl z SMS Nepomuk. Ani v jednom závodě sice nedosáhl na pódium, ale průběžně mu patří třetí místo. O nejvyšší příčky určitě bude bojovat i Petr Polák z JD 191 KTM RT.

Na startovních roštech nebudou chybět ani další jezdci středisek SMS Nepomuk, SMS Jižní Čechy, SMS Střední Čechy, SMS Praha, SMS Pardubice a SMS Morava, které přední jezdce svých středisek podporují.

Trať najdete v Horním Újezdě – Cikově, 8km jihozápadně od Litomyšle. Tréninky začínají v sobotu v 7:40, závod pak ve 12:30 hod.

Evžen Zadražil, tiskový mluvčí seriálu