čtvrtek, 08 červen 2017 08:13

Pozvánka MMČR Junior, Kaplice, 10.6.2017

Čtvrtým podnikem bude v sobotu, 10. června pokračovat v jihočeské Kaplici seriál „Lorenc – Logistic 2017“ MMČR v motokrosu Junior.

Na náročné trati se opět utkají mladí motokrosaři nejen z ČR, ale i ze zahraničí. „Třída 50ccm bude mít trať jako jediná zkrácenou. Má být hezké počasí, ale kropení máme zajištěno po celé trati. Na pátek večer je připraven stan s hudbou“, upřesňuje hlavní pořadatel závodu Jan Froněk z AMK v AČR Kaplice. Podívejme se, jak jsou na tom před čtvrtým závodem sedmidílného seriálu přední motokrosové juniorské týmy a jejich jezdci.

Především v těch nejmenších třídách se poslední roky úspěšně prezentuje východočeský Cermen Racing Team. David Widerwill například poměrně jasně vede seriál třídy 50ccm, Vítězslav Marek je průběžně třetí ve třídě 65ccm. „Na letošním čtvrtém podniku juniorského mistráku v jihočeské Kaplici bude mít náš tým opět velmi početné zastoupení. Velice nás mrzí jen to, že je mimo hru Patrik Příhoda ve třídě 85 ccm, neboť na posledním mistráku v Mohelnici svým pátým místem ukázal, že se znovu dostává do dobré formy. Koncem května si však na tréninku zlomil ruku a letos ho již na startu asi neuvidíme. Ostatní naši junioři se budou snažit na náročné kaplické trati a ve velké konkurenci podat co nejlepší výsledky“, slibuje manažer týmu Vítězslav Marek st.

Za tým Motokrosová škola bude v Kaplici startovat Martin Venhoda, Jakub Hedrlín a Jaroslav Kalný ve třídě 85ccm a Lukáš Hedrlín ve třídě 65ccm. „Martin Venhoda absolvoval dva podniky kvalifikace ME ve Finsku a v Holandsku, další jezdci se zúčastnili závodů v endurosprintu v tuzemsku“, doplňuje týmový trenér a manažer Radek Toman.

Severočeský tým Motosportklub Málkov nasadí do třídy 125ccm Radima Krause a Jana Klima. Ve třídě MX2 Junior bude jedním z hlavních favoritů Jakub Terešák. Ten i s železem v noze umí zajet pódiové umístění v seniorském MMČR a tak není divu, že bude chtít v juniorském šampionátu bojovat o zlato i když, jak přiznává, nemá Kaplici příliš v oblibě, už kvůli předloňskému zranění na této trati.

Motosport Chýnov bude reprezentovat jezdec špičkové mezinárodní úrovně Rene Hofer (125ccm) a celá řada dalších mladých českých i zahraničních jezdců. Hofer ale nemůže kvůli termínovým kolizím absolvovat celý seriál a podobně to má kvůli kvalifikacím jihovýchodní evropské zóny i její vítěz a další vynikající týmový pilot Mario Popovici ve třídě 65ccm, a tak si zatím ve výsledcích nejlépe z týmu stojí Matyáš Chlum, který je průběžně čtvrtý ve třídě 85ccm.

Za STR Promotorsport přijede do Kaplice Ferdinand Lipka, který se chystá bojovat o pódiové umístění. MAXSPEED Racing Team nebude bohužel v Kaplici reprezentovat nikdo. Tomáš Pikart se zranil na závodech kvalifikace EMX v Holandsku a Michal Fischer zase na posledním závodě MMČR Senior v Pacově.

Podobnou situaci s juniorskou marodkou měl i známý tým Orion Racing. Jeho nejlepší juniorský jezdec Petr Rathouský se ale po zranění na startu opět objeví. „Petr se vrací do mistrovství ČR Juniorů v Kaplici po zranění v podobě zlomené ruky. Letos se zúčastnil kontrolních reprezentačních závodů, které vyhrál, odjel úspěšně první klání v Horažďovicích a také bojoval v podniku severozápadní kvalifikační zóny. Škoda zranění, neboť Petr měl kvalitní zimní přípravu a letos s ohledem na svůj hraniční věk chtěl podat ve své kubatuře 85 ccm co nejlepší výkony - nejen na domácí scéně, ale i mezinárodní!“ dodává manažer týmu Petr Kovář.

Horké želízko v ohni bude mít v Kaplici také Yamaha Čepelák RT. „Dušan Drdaj má určitě ambice na vítězství ve třídě MX2 Junior, v Pacově byl na seniorském MMČR dvakrát sedmý. Startovat v této třídě bude i Tomáš Boček“, říká manažer týmu Jiří Čepelák.

Lídr třídy 125ccm Jiří Matějec z týmu MAX2 mezitím startoval na závodech slovenského šampionátu v Gbelech, kde si při pádu krátce po startu vykloubil palec. Měl kvůli tomu tréninkový výpadek. Zkoušel to minulý týden v Pacově, ale pro bolest musel odstoupit. „Do Kaplice se budu snažit uzdravit a navázat na úspěchy z minulého závodu MMČR Junior“, vzkazuje Jirka.

Ve svých třídách budou jistě chtít atakovat nejvyšší příčky také Dominik Valter a Marek Novák (oba 50ccm) z SMS Praha, letos v zahraničí hodně úspěšný Matěj Skořepa z SMS Pardubice, Julius Mikula (65ccm) z Moto Most Klubu, Jan Janout (65ccm) z týmu Multi Air Jama CZ, Jakub Nevima z Benlli RT CZ, letos vynikající Jan Wagenknecht (85ccm) ze Starling Cross teamu, dlouhodobě úspěšný český juniorský reprezentant Petr Polák (MX2 Junior) a Radek Větrovský (85cm) z JD 191 KTM RT nebo třeba Jiří Pala (125ccm) z HT Group RT, Jiří Hubálovský (125ccm) z SMS Pardubice, Jiří Hendrych (125ccm) z AMK Zejax Motoklubu Chrudim, Jaroslav Strnad (125ccm) z SMS Jižní Čechy, Denis Dvořák z DD Racing Teamu, Jakub Mencl z SMS Nepomuk, Marek Nešpor z SMS Morava a také spousta dalších kvalitních závodníků ze zahraničí.


Další své jezdce budou mít v Kaplici na startu i všechna střediska SMS. Přijďte v sobotu do Blanské kotliny zafandit mladým závodníkům, určitě se bude na co dívat! Hned v neděli, 11. června se na téže trati pojede další závod Krajského přeboru SMS Praha.