středa, 07 září 2016 11:16

Pozvánka MMČR Junior Nová Paka, 10.9.2016

V sobotu, 10. září, se stěhuje seriál juniorského MMČR v motokrosu „Lorenc- Logistic 2016“ na známou trať do Nové Paky. Dosavadní závody juniorského šampionátu ukázaly, že je o náš juniorský mistrák stále zájem i mezi zahraničními piloty, a proto se dá i v Nové Pace očekávat kvalitní jezdecká účast. Motokrosová trať v Nové Pace přímo sousedí s ještě známější tratí autokrosovou, společný mají pouze malý kus v dolní části areálu Štikovské rokle.

Připraven je na pátý podnik sedmidílného seriálu i pořadatel: „Trať máme nachystanou buldozerem, během týdne ji ještě mírně naoráme a v pátek večer pak pořádně zavlažíme, protože v sobotu má být poměrně slunečno. Kropení bude samozřejmě v pohotovosti i během soboty. Profil tratě zůstává stejný jako loni, malé úpravy zázemí jsme udělali pouze v prostoru kolem startu. Chtěl bych touto cestou poděkovat našim dvěma hlavním partnerům – Fuchs Oil ČR a Pivovar Nová Paka a také pozvat všechny příznivce motokrosu na sobotní závod“ říká Bohumil Kužel, který už dlouhých 15 let stojí v čele pořádajícího Autoklubu v AČR Nová Paka.

Třida 50 ccm: Od druhého závodu v Horažďovicích kraluje nejmladším motokrosařům v juniorském šampionátu Vítězslav Marek (Cermen racing team) a v průběžném pořadí má náskok 24 bodů na Václava Janouta (SMS Praha), třetí pozici zaujímá Martin Červenka (SMS Praha), kterému se hodně vydařil minulý závod v Krásné Lípě a zaznamenal tam svůj nejlepší letošní výkon. Nejlepší ze zahraničních závodníků je v této kubatuře Maďar Miklos Paitz na páté příčce, ovšem na posledním klání se neukázal.

Třída 65 ccm: Po zranění v podobě zlomené ruky se rozjíždí lídr této kategorie, rumunský zástupce Mario Popovici (Motosport Chýnov), který v Krásné Lípě ještě netahal plynem na sto procent. Přesto má k dobru stále 17 bodů, před Márkem Lászlo Técsim z Maďarska. O tři body zpět je pak jeho krajan Bence Pergel. Z českých motokrosařů je na tom nejlépe celkový vítěz z Krásné Lípy Adam Máj (SMS Střední Čechy).

Třída 85 ccm: Tuto kubaturu vedou výborní maďarští jezdci Zsolt Adam Kovacs (Team HTS KTM), který má na svém bodovém kontě 166b a Kristof Jakob, který nastřádal 156b. Třetí pozici drží objev letošní sezóny Tomáš Pala (SMS Morava), na kterého se ale nebezpečně tlačí Radim Kraus (Motosport Klub Málkov v AČR), když Radim na posledním závodě ukázal v cíli první rundy všem záda.

Třída 125 ccm: V této kubatuře viděli v Krásné Lípě diváci tuhý boj o celkové vítězství. První jízdu ovládl letošní mistr světa i Evropy ve třídě pětaosmdesátek, rakouský rychlík Rene Hofer (Motosport Chýnov). Tento sympaťák, už ale s malou třídou po absolvování letošního MS definitivně skončil a výhradně se už ve zbytku sezony soustředí pouze na stopětadvacítky. Ve druhé jízdě ovšem kraloval, a tím pádem vybojoval i zlatý celkový úspěch, Petr Polák (MRG, BO-OIL RACING TEAM). Petr letos při nedávném MS juniorů v ruském Orlyonoku obsadil deváté místo. Oba tyto závodníky uvidíme i v Nové Pace. Na stupně vítězů se v Krásné Lípě ještě vyhoupl po zranění spolehlivě jedoucí Pavel Dvořáček (AMK ZEJAX MOTOKLUB CHRUDIM). Do konce šampionátu zbývají dva podniky a Polák (194b.) má jasně nakročeno za titulem, průběžně druhý je Jiří Matějec (TEAM MAX2, 131b.), třetí zmiňovaný Dvořáček.

Třída MX2 Junior: Na domácí trati bojoval ze všech sil Jakub Terešák (MOTOSPORT KLUB MÁLKOV V AČR). Nakonec mu jeho snažení vyneslo bronzovou medaili, i když to mohlo být výsledkově ještě trochu lepší, neboť Kuba v druhém závodě zaspal na startu. Stříbrný věnec si odvezl do Polska Gabriel Chetnicki (JD 191 KTM RACING TEAM), stejný tým a jasné prvenství ukořistil po dravém výkonu v Krásné Lípě slovenský talent Richard Šikyňa. Polský reprezentant vede seriál (175b.), neboť vytrvale sbírá kvalitní body, navíc Šikyňa mu usnadnil situaci tím, že na dvou úvodních dílech nestartoval. Terešák (126b.) se vyhoupl po domácím představení na druhou pozici, za ním pak v průběžném pořadí seriálu figuruje loňský šampión třídy 125ccm Kryštof Kouble (SMS Střední Čechy).

Za juniorský motokros a Autoklub ČR

Petr Kovář + Evžen Zadražil, 2016-09-07