úterý, 29 březen 2016 11:54

Pozvánka MMČR Junior, Mohelnice, 2.4. 2016

Motokrosové MMČR Junior letos odstartuje na atraktivní trati v Mohelnici. Opět budou jeho součástí třídy 50ccm, 65ccm, 85ccm, 125ccm 2T a MX2 Junior. Budeme doufat, že tento šampionát bude letos zase atraktivní pro kvalitní jezdce ze zahraničí.

Ohledně příprav mohelnické tratě nás informoval předseda pořádajícího AMK Mohelnice v AČR Miroslav Stratil: „Máme za sebou letos už Offroad maraton. Od minulého týdne se na trati pracuje, počasí to umožňuje. Profil dráhy zůstává od loňska beze změn. Ve čtvrtek bychom chtěli mít vše finálně hotové a podle počasí budeme v pátek kropit. Chceme, aby vše proběhlo ke spokojenosti všech zúčastněných.“

Hodně otevřené budou i letošní boje o tituly, neboť v podstatě všichni loňští mistři přestoupili do vyšších tříd.

Loňský mistr nejmenší kubatury, tedy třídy 50ccm, Matěj Skořepa letos přestoupil do kubatury 65ccm. Jeho zimní příprava byla především fyzická, hraje hokej a od podzimu do jara dostává zabrat 4x týdně na ledě. V únoru pak trénoval s Radkem Tomanem a jeho svěřenci z Motokrosové školy v Itálii. Nyní se už naplno rozjely tréninky s Martinem Šťastným. A jaké jsou jeho ambice na tuto sezonu? „Hlavně se nezranit a jezdit s radostí. Netlačíme na pilu, letos plánujeme hlavně pilovat techniku řazení, vyvarovat se špatných návyků, a pokud budou i výsledky závodů pěkné, bude to bonus. Na první závod v Mohelnici se už moc těšíme“ zní z Matějova týmu.  

Šampión pětašedesátek, kudrnatý blonďák Radek Větrovský a stejně tak i jeho týmový parťák a další svěřenec Jana Froňka, loňský mistr třídy 85ccm Petr Polák také oba přestupují do vyšší třídy.

Oba kluci na sobě poctivě makají a jejich trenér Jan Froněk informuje: „Oba moji svěřenci po loňském úspěchu na juniorském mistrovství světa získali angažmá v belgickém týmu, přímo podporovaném továrnou KTM s názvem KTM Diga junior racing, takže pro ně bude letos prioritou Mistrovství Evropy a světa. Nicméně juniorské MMČR by měli stihnout s výjimkou jednoho závodu“ odkrývá plány na letošní sezónu Froněk a dále doplňuje: „Za Digu a zároveň v mé tréninkové skupině pojede také Daniel Stehlík, který má po loňských zraněních v letošním roce skvělou formu. V zimě jsme byli s týmem na Sardinii na velmi vydařeném tréninkovém kempu, přípravu jezdců střídáme zhruba vždy týden v Čechách a týden v Belgii. S jejím průběhem jsem byl velmi spokojen a už se všichni moc těšíme na start nové sezony!“

Motocykl 85ccm mi už byl malý, přestup na 125ccm jsem zvládl myslím v pohodě, motorka mi sedí. Vedle závodů MS, ME a MMČR Junior bych ještě chtěl jet ADAC a na doplnění také holandský a belgický mistrák“, upřesňuje Petr Polák.

Nenápadný a skromný mistr loňských 125ccm Kryštof Kouble také mění motocykl: „Přestoupil jsem do kubatury MX2 na čtyřtaktní KTM 250. Zimní přípravu jsem absolvoval jako v předchozí sezóně pod dohledem Karla Schedera a budu startovat za Czech Enduro Junior Team“, zůstává trochu tajemný ohledně svých letošních ambicí.

Vítěz třídy MX2 Junior pro rok 2015 Martin Krč má letos jiné cíle než juniorský mistrák, a tak v Mohelnici startovat nebude. Budeme doufat, že o Martinovi uslyšíme v souvislosti s jinými seriály včetně reprezentace.

Kromě loňských mistrů se v juniorském mistráku představí další špičkoví jezdci. Například loni úspěšný jezdec třídy 50ccm Julius Mikula z Moto Most Klubu také přestupuje do pětašedesátek. „Až první závod ukáže, jak na tom budeme ve srovnání s konkurencí. Cílem bude dojíždět, zlepšovat se a být vidět,“ informuje manažer týmu Láďa Havej.

Do třídy 65ccm přestupuje také Antonín Kabát z SMS Střední Čechy a také jezdec Cermen Racing teamu Vítězslav Marek. V padesátkách to tedy bude letos hodně otevřené.

Loni velice úspěšný český juniorský reprezentant Martin Venhoda ve třídě 65ccm také letos „povýší“ do 85ccm. „Přípravu jsme měli poctivou a to jak v tělocvičně, tak i v Itálii na motorce,“ říká Radek Toman, manažer týmu Motokrosová škola, za který Martin jezdí.

V pětašedesátkách zaznamenal loni úspěch také Matyáš Chlum. Také on přestoupí do třídy 85ccm. „Přes zimu jsme hodně trénovali na běžkách včetně závodů v této disciplíně. Od poloviny února v rámci možností trénujeme na motorce, ale přišly i nějaká nachlazení a tedy antibiotika. Znovu jsme začali trénovat až o Velikonocích. Připravujeme se pod vedením Karla Schedera a pojedeme za jeho tým Czech Enduro Junior Team. Po dohodě obou týmů bychom letos chtěli v barvách Motosportu Chýnov absolvovat také rakouský mistrák třídy 85ccm,“ sděluje Matyášův otec.

Zvědavi budeme i na Jakuba Terešáka z Motosport Klubu Málkov. Ten má stále po zranění problémy s kolenem, takže nemá moc natrénováno, v Mohelnici se ale objeví. Zranění si ještě před sezónou způsobil další rychlé jezdec třídy 125ccm Rakušan Lukas Prammer. Ten tedy bude v barvách týmu Motosport Chýnov v Mohelnici bohužel chybět, stejně jako Rene Hofer, který ještě stále zůstává coby velký favorit ve třídě 85ccm. Zde je však důvodem absence účast v kvalifikaci EMX ve slovinské Brezici, protože Rakousko na rozdíl od České republiky spadá do Jihovýchodní evropské zóny, a tak dojde ke dvěma termínovým kolizím s českým juniorským mistrákem.

Do třídy 125ccm 2T přestoupí loňský vicemistr třídy 85ccm Jiří Matějec z Týmu MAX2, stejně tak pilot týmu Alima-MX RT Milan Šturma. V té zůstává loni úspěšný Rudolf Plch z jihočeského Extreme Motorsport RT. Ve třídě MX2 Junior pak bude po odchodu Martina Krče a Matouše Rejska k hlavním favoritům patřit loni úspěšný Jiří Vozáb z SMS Střední Čechy, anebo Jiří Pach z týmu Motokrosová škola.

Necháme se překvapit, s čím v Mohelnici vyrukují další kvalitní juniorské týmy, jako například JD 191 KTM RT, MAXSPEED RT, AMK Zejax Motoklubu Chrudim, Orionu Litomyšl, Mňuk RT, nebo jezdci nového týmu STR Promotorsport a dalších. Kartami mohou značně zamíchat i kvalitní zahraniční jezdci z Maďarska, Slovenska, Rakouska, Polska a další států.

Tréninky v Mohelnici začínají v 8:00 hod., závod pak ve 13:00 hod. Na viděnou s Vámi na úvodním podniku juniorského šampionátu již tuto sobotu se s Vámi těší

Evžen Zadražil, tiskový mluvčí seriálu