středa, 23 září 2015 13:18

Report z MMČR Junior, Horažďovice, 19.9.2015

V sobotu 19. září se jel v Horažďovicích předposlední podnik juniorského motokrosového šampionátu „Lorenc – Logistic 2015“. Jezdecká účast byla poměrně slabší, necelá stovka jezdců v pěti kategoriích. Počasí ale závodu přálo, krásné pozdní léto je pro motokros optimální.  Diváků bylo poskrovnu, ale o pěkné sportovní zážitky nouze nebyla. Speciální technika na určitých částech trati v rámci časových možností jemně naorávala povrch operativně skoro před každou jízdou, což se ve spojení s přiměřeným kropením ukázalo jako optimální. Slabší tentokráte byla i účast zahraničních jezdců, přesto bylo ve startovních listinách vidět pár závodníků z Rakouska, Polska, Německa a Slovenska.

Nejméně jezdců bylo ve třídě 50cm. Vítězstvím v tomto závodě si vedení v seriálu upevnil Matěj Skořepa z SMS Pardubice. Nejlepší výsledek v sezóně zajel druhý Jiří Klejšmíd, který byl druhý. Bodově nestrádali ani třetí Antonín Kabát a čtvrtý Vítězslav Marek (všichni tři brali po čtyřiceti bodech). V celkovém součtu je zřejmé, že si to v posledním závodě v Merklíně o titul rozdá trio Skořepa, Kabát a Marek.

V kategorii 65ccm dominoval Matyáš Chlum z SMS Střední Čechy, který pobral všech padesát bodů. Zajel tak svůj jasně nejlepší výsledek v sezóně. Pomohla mu k tomu samozřejmě také trochu jednak absence zraněného Martina Venhody, který přihlížel závodu s rukou v sádře, ale i výpadek lídra seriálu Radka Větrovského, který byl tentokráte až třetí, za Patrikem Příhodou, jež také zajel nejlepší výsledek letošní sezóny. I navzdory drobné bodové ztrátě v Horažďovicích si Radek Větrovský může dovolit letošní titul na posledním závodě už jen takticky pohlídat. Ohrozit ho teoreticky může pouze Matyáš Chlum.

Třída 85ccm byla v režii Rakušana Rene Hofera z Motosportu Chýnov. Ten sice v první jízdě podlehl Petrovi Polákovi, ale druhou jízdu vyhrál a tak se stal celkovým vítězem závodu. Ulehčil mu to i výpadek Petra Poláka v jízdě druhé, který musel z jízdy odstoupit. I tak se ale v čele průběžného pořadí udržel. Hofer je průběžně druhý a třetí pak bojující a pravidelně bodující Jiří Matějec. Ten však v Horažďovicích na celkové pódium nedosáhl, výborně totiž zajel druhý v pořadí Daniel Stehlík, který po dlouhodobém zranění vykazuje opět vynikající formu. Třetí místo nakonec vybojoval Adam Dušek. Ani jeden z nich však na letošní titul v této třídě už pomýšlet nemůže. Ten si ale v Merklíně snadno pohlídá Petr Polák, protože Rene Hoferovi jeden závod z úvodu sezóny chybí.

Nejpěknější podívaná byla podle mě na třídu 125ccm. Nejen kvůli tomu, že zde bylo nejvíce jezdců, ale i kvůli tomu, že tato třída má zkrátka své kouzlo. Kryštof Kouble, lídr seriálu, reprezentující SMS Střední Čechy, ukázal, že má nejen parádní starty, ale i potřebnou fyzičku. Obě jízdy zaslouženě vyhrál a zajistil si tak letošní juniorský titul už před posledním závodem. Naopak se bodově scukli jezdci za ním. Po zranění nohy se do formy pomalu dostává Rakušan Lukas Prammer. V Horažďovicích byl sice až osmý, ale v průběžném pořadí si stále drží druhé místo. Výborně rozjetý polský reprezentant Damian Kojs, který byl v Horažďovicích celkově druhý, se v průběžném pořadí seriálu vyhoupl na čtvrté místo za Rudolfa Plcha, kterému se tentokráte také nedařilo dle jeho představ. Třetí místo vybojoval Slovák Sebastian Tököly, jenž je také stále ve hře o celkovou druhou příčku v seriálu.

V kategorii MX2 Junior si favorit Martin Krč snadno spočítal, že po vyhrané první rozjížďce tu druhou ani nemusí dojíždět a i tak bude mít letošní titul v kapse. Šetřil se tak na druhý den, kdy ve Vranově v seniorském mistráku bojoval o celkovou třetí příčku, jako nejlepší Čech, což se mu nakonec také podařilo. Nechal tedy v Horažďovicích volné pole působnosti svým soupeřům, kteří si tak rozdali vavříny. Závod sezóny jednoznačně zajel Jiří Vozáb z SMS Chomutov, který vyhrál a jasně se tak přihlásil o medailovou pozici v celkovém hodnocení seriálu. Jeho největší soupeř Matouš Rejsek byl v Horažďovicích druhý. Třetí byl celkově Jakub Mencl, který se v letošním seriálu představil poprvé.  V dobrém světle se ukázal i slovenský jezdec Pavol Repčák, nebo po zranění se navrátivší Jiří Pach. Oba se umístili hned za pódiovými pozicemi.

Ve dvou kategoriích tedy máme o letošních mezinárodních juniorských titulech již rozhodnuto. V těch třech nejmenších se ještě bude bojovat hned tuto sobotu, 26. září v západočeském Merklíně.

Evžen Zadražil, tiskový mluvčí seriálu