Vytisknout tuto stránku
čtvrtek, 10 září 2015 08:31

Pozvánka MMČR Junior, Krásná Lípa, 12.9.2015

Po delší prázdninové pauze, umocněnou odloženým závodem v srpnu se opět sejdeme na dalším podniku „Lorenc – Logistic“ MMČR Juniorů v motokrosu. Závoéd se uskuteční v Krásné Lípě u Chomutova v sobotu 12.9.2015. „Náš motokrosový areál bude hostit Mezinárodní mistrovství ČR juniorů již po páté v řadě za sebou. Pořádající Motosportklub Málkov zve všechny příznivce motoristických sportů, aby přišli podpořit domácí jezdce v silné konkurenci slovenských, polských, maďarských, rakouských a německých jezdců“ zve duše závodu Vladislav Terešák.

Startovat se bude jako vždy v kategoriích 50ccm, 65ccm, 85ccm, 125ccm a MX2 Junior. Po více jak dvouměsíční pauze bude závod podobně zajímavý, jako úvodní závod sezóny, jezdci dlouho vzájemně nepoměřili své síly a výkonnost některých jezdců může být zcela jiná, než jaká byla na začátku sezóny. Naši juniorští reprezentanti Petr Polák, Radek Větrovský a Martin Venhoda mezitím získali významné úspěchy na mezinárodní scéně (červencové ME v Lotyšsku a MS ve Španělsku). Všichni tři se objeví i v sobotu v Krásné Lípě, jen momentálně z Netolic zraněný Martin Venhoda bohužel pouze v roli diváka. Jeho absence tak výrazně uvolní situaci na čele svému soupeři v boji o letošní juniorský titul ve třídě 65ccm Radku Větrovskému. Martinův výpadek je hozenou rukavicí v boji o celkové vavříny i pro další úspěšné jezdce této třídy, jako například pro Matyáše Chluma, Tomáše Pikarta, Jiřího Nacházela a další.

Ve třídě 50ccm se o pódiová umístění přetahuje pětice jezdců. Nejlépe na tom dosud byl Julius Mikula, ale ten si naneštěstí zlámal nohu při tréninku a je pro něho zbytek letošní sezóny bohužel pasé. Bojovat o letošní titul v této nejmenší třídě tak budou jeho největší soupeři Antonín Kabát, Matěj Skořepa, Vítězslav Marek a Maďar Noel Zánocz. Tato třída je na čele nejvíce vyrovnaná.

Kubatura 85ccm patří tradičně k nejlépe mezinárodně obsazeným. Má však letos jasného favorita – Petr Polák nejen že seriál s jasným náskokem vede, své kvality potvrdil též úspěchy na červencovém ME a MS. Jediný, kdo mu alespoň trochu bodově sekunduje je Jiří Matějec. O vítězství v závodě se s ním pak může poprat úspěšný Rakušan Rene Hofer. Ten je průběžně v seriálu třetí, protože mu jeden závod chybí. V dobrém světle se bude chtít jistě ukázat i domácí pilot Daniel Stehlík, který musel vynechat kvůli zranění úvod sezóny, ale má nyní určitě formu na to, bojovat o stupně vítězů.

Jezdcům třídy 125ccm a MX2 Junior chybí jeden závod (v Jiníně jeli pouze v rámci seniorské třídy MX2) a mají tedy zatím odjety pouze tři závody. Stopětadvacítkám vévodí Kryštof Kouble. „Měl jsem letní přípravu, ve které jsem se soustředil na fyzickou kondici a do toho jsem trénoval i na motorce. Trénink směřoval právě na podzimní sérii zbývajících závodů MMČR Junior. Do Krásné Lípy se těším a jsem samozřejmě zvědav, jak na tom budu v porovnání se soupeři.“ uvádí Kryštof. Chybět bohužel bude druhý v pořadí seriálu, Rakušan Lukas Prammer, neboť má zlámanou nohu. Průběžně třetí, domácí Jakub Terešák bude přítomen pouze v roli diváka pro změnu z důvodu zranění kolene. To je šance pro další jezdce, jako je například Rudolf Plch, který se objevil na pódiu na posledním závodě v Mohelnici. „V létě se nedalo moc trénovat kvůli suchu, tak jsem se věnoval fyzičce ježděním na kole, plaváním a během. Do Krásné Lípy se moc těším a chci tam rozhodně zajet co nejlepší výsledek!“ vzkazuje Ruda. Šance v podobě medailového umístění jistě platí i Martina Vondráška, Jana Vykutila, Petra Játiho nebo i po někoho z kvalitních zahraničních jezdců, jež se v této třídě v úvodu sezóny také objevili.

Juniorské MX2 jsou záležitostí především Martina Krče, který vede o 40 bodů před Matoušem Rejskem. Martin se mezitím účastnil kvalitních závodů v zahraničí včetně závodu MS v Lokti ve třídě MX2. Velice kvalitním jezdcem je v této třídě třetí Jan Vondrášek. A to mu chybí jeden závod. Čtvrtý v pořadí je Jiří Vozáb, pátý pak stále se zlepšující Dominik Procházka. I v této třídě se objevilo na počátku sezóny několik hodně rychlých cizinců, s kterými se musí počítat – Slovák Richard Šikyňa a Polák Tomasz Wysocki.

Tréninky začínají v Krásné Lípě v 8:00 hod., odpolední jízdy pak ve 13:00 hod.

Evžen Zadražil,

tiskový mluvčí seriálu MMČR Junior